Ik hoorde een leuke anekdote over een aantal koks die die tijdens hun opleiding gezamenlijk een menu moesten samenstellen.
Als toetje was er de keuze uit 3 soorten vla: bruine, gele en roze vla.
Na het proeven waren de meningen verdeeld. De meeste stemmen gingen uit naar de bruine vla, wat minder naar de roze vla en geen enkele stem ging uit naar de gele vla.
Later bleek dat alle drie de soorten vla precies dezelfde vla waren!

In mijn ogen is dit een prachtige illustratie van het feit dat wij als mens allemaal onze eigen realiteit beleven. Zo werkt ons menszijn.
De realiteit die wij als mens beleven ontstaat door de werking van 3 principes: levensenergie, bewustzijn en denken. Anders geformuleerd: er is leven en dat leven kan alleen ervaren worden als er bewustzijn is en als er denken is.

Het denken dat in het bewustzijn komt is hetgeen dat bepaalt wát we ervaren. In het geval van de koks: wat er gezien en geproefd werd.
Het denken creëert samen met het bewustzijn een persoonlijke realiteit.
Wat jij ervaart is jouw persoonlijke realiteit. Wat een ander ervaart is voor die ander zijn/haar persoonlijke realiteit.

Sommige koks vonden de bruine vla het beste nagerecht, andere koks vonden de roze vla het beste nagerecht. Het feit dat meer koks de bruine vla het beste nagerecht vonden zegt niks over de vla; het was immers dezelfde vla als de gele vla, die door geen enkele kok geschikt werd gevonden.

Als mens kunnen wij nooit iets neutraal waarnemen. Als mens kunnen we alleen maar iets waarnemen via een denkfilter. Zo werkt het menszijn nou eenmaal. Geen enkele kok kon de vla neutraal waarnemen (neutraal zien en proeven). Iedere kok kon de vla alleen maar zien en proeven via zijn/haar denken.

Als mens beleven we in elk moment onze eigen, persoonlijke, realiteit.
Een realiteit die altijd gecreëerd wordt via denken. Een realiteit die even ‘waar’ is als de realiteit van een ander.

Als je begrijpt dat we als mens allemaal onze eigen, denken-afhankelijke, realiteit beleven, dan begrijp je meteen ieder ander mens. 

Dan begrijp je dat íeder mens ‘gelijk’ heeft.

Een heel ander uitgangspunt.♥